Koffieliefhebbers opgelet! In dit artikel worden tips en adviezen gegeven over het bewaren van koffie, met als doel een langere houdbaarheid en uiteraard smaakbehoud.
Koffie is vaak verpakt in verpakkingen van 500 of 1000 gram. De vraag is nu: “Hoe kunnen we de koffie na het openen van de verpakking het best bewaren?”. Hieronder volgen enkele tips van ons, KoffieTheePlaza, voor het bewaren van koffie, met als doel optimaal behoud van smaakstoffen en aroma's.
Koffie is een natuurproduct en heeft een bepaalde houdbaarheid. Het op de juiste manier bewaren van koffie bevordert de houdbaarheid alsmede de smaak. Voordat het een en ander wordt uitgelegd willen wij u erop attenderen dat licht, zuurstof, warmte (hitte), sterke geuren en vocht een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit. Het op de juiste manier bewaren van koffie is dus zeer belangrijk.
Koffie is verpakt in luchtdichte zakken. Zodra de verpakking opengeknipt wordt, komt de gemalen koffie in aanraking met lucht en zuurstof. Op dat moment begint het proces waarin de kwaliteit van de koffie achteruit gaat. In de eerste 24 uur verandert de smaak in behoorlijk grote mate. Na 2 tot 6 dagen is de koffie dermate in smaak verandert, waardoor de gemalen koffie een ietwat muf en slap karakter krijgt. Kortom, probeer de koffie (na openmaken verpakking) zo snel mogelijk te consumeren, aangezien de kwaliteit razendsnel achteruit gaat. Eventueel is het aan te raden om koffiebonen te kopen en deze a-la-minute handmatig te malen met een koffiemolen. Waarom, wordt hieronder uitgelegd.
Indien u een heerlijke kop koffie wenst, zijn koffiebonen wellicht de beste optie ten aanzien van houdbaarheid en bewaren. Op het moment dat een zak koffiebonen wordt geopend, komt er lucht en zuurstof bij. Het voordeel van een boon ten opzichte van gemalen koffie is de bereikbaarheid van de lucht naar de kern van de boon. Hier bevinden zich de meest essentiële stoffen die verantwoordelijk zijn voor de smaakbepaling. De lucht heeft namelijk wat meer tijd nodig voordat het de kern bereikt. Een boon kan dus wat meer hebben dan reeds gemalen koffie. Uiteraard is dit ook niet onbeperkt en zult u rekening moeten houden met 48 a 72 uur.
Hieronder volgen enkele tips en adviezen die opgevolgd kunnen worden voor het bewaren van koffie.
Verpakt
Koffie die nog verpakt is kan het beste ongeopend in de koelkast bewaart worden. Indien u een grote hoeveelheid in 1x koopt, is het wellicht verstandig om de koffie in de originele en dichte verpakking in de vriezer te bewaren. Indien een pak koffie uit de vriezer wordt gehaald en is ontdooit, dan mag deze niet meer terug in de vriezer. Een optie zou dan kunnen zijn om de verpakking op te rollen totdat alle lucht eruit is. Doe er vervolgens een elastiek om en bewaar de koffie in een lucht- en lichtdichte bus of koker en plaats deze in de koelkast. Op deze manier verliest de koffie minder snel zijn kwaliteit.
Open verpakking
Indien de verpakking open is, kan de koffie het beste zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Indien dit niet mogelijk is, raden wij aan om de koffie te verdelen in meerdere kleine porties. Bewaar deze vervolgens in lucht- en lichtdichte bussen of kokers en plaats deze in de koelkast.
Algemene tips:
– Meng oude koffie(bonen) nooit met nieuwe!
– Bewaar koffie niet in de buurt van voedingsmiddelen met een sterke geur
– Bewaar nooit te veel bonen in het bonenreservoir van uw espressomachine
Het perfecte kopje koffie begint met de keuze voor de juiste koffiebonen. Maar hoe weet u welke bonen het beste passen bij uw smaak- en geur voorkeur, het soort koffie dat u graag drinkt en uw koffiezetapparaat? Dit kan een uitdaging zijn, gezien de diverse merken en smaken die op de markt verkrijgbaar zijn.
Tips Top 5 Italiaanse koffiemerken: Een gids voor koffieliefhebbers 16-06-2023 Italië staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende koffie en rijke koffiecultuur. In dit artikel nemen we u mee op een reis door de top 5 Italiaanse koffiemerken van KoffieTheePlaza en ontdekken we wat deze merken zo bijzonder maakt, van hun koffiebonen tot de bereidingswijze.