Voor al uw koffie & thee benodigdheden!

Tips en adviezen voor de beste espressomachine

Op deze pagina geven wij u tips en bruikbare adviezen die belangrijk zijn bij de aankoop van een nieuw espressomachine of koffiezetapparaat. Enkele vragen die beantwoord moeten zijn alvorens u op zoek gaat naar een mooi koffieapparaat zijn:

Wat voor koffie drinkt u het liefst?

Drinkt u enkel 'normale' koffie of espresso, dan voldoen vrijwel alle apparaten aan uw criteria. Wanneer u cappuccino drinkt, dan is het lezen van onderstaande informatie zeker van belang. Op basis van onderstaande informatie kan de eerste schifting gemaakt worden waardoor vele espressomachines zullen afvallen omdat deze niet geschikt zijn en voldoen aan uw behoeften.

Een belangrijke vraag bij de wens om ook "melk" koffie's te kunnen bereiden (cappuccino of latte macchiato) is of het toestel voorzien moet zijn van een afneembaar melkreservoir of van een vast stoompijpje. Met beide opties kan overigens melkschuim gerealiseerd worden.

Het voordeel van een melkreservoir is dat dit demontabel is, waardoor de melk in de koelkast gezet kan worden en de melk behouden kan blijven.

Bij het opschuimen van melk via een stoompijpje zijn er enkele handelingen verplicht. Bij deze mogelijkheid doet u een laagje melk in uw koffiekopje. Houdt het stoompijpje in de melk en draai voorzichtig aan de knop om het stoom door de melk te halen. Door middel van warme stoom wordt de melk opgeschuimd en kunt u er koffie bij laten lopen voor het maken van een cappuccino of macchiato.

U begrijpt dat een apparaat voorzien van een melkreservoir duurder is dan een toestel met een stoompijpje. Het prijsverschil heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid. De meeste apparaten die voorzien zijn van een melkreservoir zijn volautomatisch en dat betekend dat u met 1 druk op de knop een "melk koffie" kunt zetten. Het toestel regelt alles zelf, en is met andere woorden gebruiksvriendelijker en is daardoor duurder in aanschaf.

Naar boven

Hoeveel koffie wordt er gezet?

De hoeveelheid koppen koffie die per dag gezet worden, zorgen nog niet zo zeer voor grote verschillen. Het verschil zit hem in het piekmoment. Heeft u bijvoorbeeld een kantoor en is er een piek in de bereiding van koffie bij binnenkomst van alle medewerkers (bijvoorbeeld in de ochtend), dan is het belangrijk dat het apparaat meerdere koppen koffie tegelijk kan bereiden.

Tevens moet er rekening gehouden worden met de inhoud van het bonenreservoir alsmede het waterreservoir. U moet er uiteraard niet aan denken dat u om de 4 zetbeurten een nieuwe lichting koffiebonen in het apparaat moet doen, of het waterreservoir moet vullen.

Naar boven

Gebruiksvriendelijkheid van het espresso apparaat

Voor de meeste liefhebbers is een volautomaat het meest geschikt, omdat er vrijwel geen barista kennis aanwezig hoeft te zijn voor het zetten van een kop koffie. Het toestel regelt alles zelf. Bij een semi-automaat of een pistonmachine zijn enkele handelingen vereist, alvorens de espressomachine zijn werk kan doen. Denk hierbij aan het malen van de bonen, het instellen van de watertemperatuur en de afstemming van de juiste hoeveelheid koffie die in de piston gedrukt wordt.

Het voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat het apparaat enkele basisfunctionaliteiten heeft die ingesteld moeten worden. De meest voorkomende functionaliteiten zijn; het instellen van de watertemperatuur, sterkte van de koffie en de hoeveelheid water. Deze variabelen worden opgeslagen in het geheugen van het apparaat, waarna met 1 druk op de knop een kop koffie gezet kan worden. U hoeft alleen te wachten totdat het apparaat opgewarmd is en dan er kan koffie bereidt worden.

Naast bovenstaande basisfunctionaliteiten zijn er ook toestellen die zichzelf reinigen en/of ontkalken. Vele apparaten hebben een display aan de voorkant van het koffieapparaat, waarop een melding komt te staan wanneer deze gereinigd of ontkalkt dient te worden. Is het koffieapparaat niet voorzien van deze mogelijkheid, dan raden wij aan om het apparaat om de vier weken of na 250 koppen koffie te reinigen en te ontkalken. Op deze manier blijft de kwaliteit en de smaak van de koffie optimaal en zult u langer plezier beleven aan het toestel.

De mate van gebruiksvriendelijkheid bepaalt hier ook weer de prijs. Hoe meer functionaliteiten op het toestel, hoe duurder het apparaat is.

Naar boven

Koffiebonen of pads?

Er zijn apparaten verkrijgbaar voor koffie met koffiebonen, een combi van bonen en gemalen koffie en toestellen voor de welbekende pads.

Het voordeel van pads is dat er snel en zonder al te veel handelingen koffie gezet kan worden. Daarnaast zijn er koffiemachines waarbij men gebruik kan maken van koffiebonen (al dan niet met een dubbele bonenkamer, waarbij twee soorten bonen opgeslagen kunnen worden) en filterkoffie.

Belangrijk is dat u vooaraf nadenkt over wat voor een koffieapparaat u wilt hebben.

Naar boven

Afmetingen

Naast de opties en functionaliteiten van de espressomachine is ook de afmeting van belang. Stel u heeft een keukenkastje waar het apparaat in komt te staan, dan moet u alvorens de aankoop nadenken over de beschikbare ruimte die u heeft. Het ene toestel is namelijk groter en zwaarder dan het andere toestel. Denk hier dus vooraf goed over na en bekijk altijd de afmetingen van de apparaten.

Naar boven

Beschikbare budget

Misschien wel een van de belangrijkste issues bij de zoektocht naar een mooie koffiemachine is het budget wat u wilt uitgeven voor een nieuw apparaat. De prijzen kunnen uiteen lopen van 100 euro tot wel 1250 euro. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, wordt de prijs voor een groot gedeelte bepaalt door de mogelijkheden van het apparaat. Hoe meer functies en opties het toestel bevat, hoe duurde de prijs. Tevens wordt de hoogte van de prijs bepaald door het 'merk' en de degelijkheid van de onderdelen waaruit de machine bestaat.

Naar boven
Premium koffie & thee
Snelle levering Hoge kwaliteit Totaalassortiment online
Laatste nieuws
Koffie is een populair artikel in kerstpakketten 28-10-2018 Koffie is ook dit jaar weer veelvuldig ingekocht bij de groothandels voor het maken van mooie en goe... > Bekijk al het nieuws
Copyright © 2020 - KoffieTheePlaza.nl | Juridisch | Sitemap