Voor al uw koffie & thee benodigdheden!
Geplaatst op 12-03-2014

Uitgestelde koffie

Uitgestelde koffie blijkt een hit te zijn. “Uitgestelde koffie, wat is dat?”, hoor ik u nu denken. Geen zorgen, in dit artikel leg ik u alles uit over het concept uitgestelde koffie en het succes ervan.

Uitgestelde koffie, wat is dat nu eigenlijk? Uitgestelde koffie is een concept waarbij mensen vooraf een kop koffie kopen voor iemand die het niet kan betalen. Een voorbeeld: twee vrouwen bestellen in een klein café twee koffie en één uitgestelde koffie. Ze drinken allebei een kop koffie en laten de derde kop (uitgestelde) koffie staan. Even later komt er een zwerver binnen. De zwerver vraagt aan de bar of er nog uitgestelde koffie is en krijgt de (uitgestelde) koffie die de twee vrouwen hadden besteld en laten staan. Uitgestelde koffie wordt ook wel caffè sospeso genoemd. De uitgestelde koffie wordt natuurlijk niet écht direct opgediend, want dan zou hij koud zijn. De uitgestelde koffie wordt afgerekend en de volgende klant kan vragen of er nog een koffie 'in de wacht' staat.
 

De geschiedenis van uitgestelde koffie

De traditie van caffè sospeso is begonnen in Napels, waar iemand die geluk had ervaren twee koffies betaalde en er maar één opdronk. Die andere koffie werd dan geserveerd aan een arm persoon die op een later tijdstip zou binnenkomen. Na de tweede wereldoorlog was er in Italië veel armoede door de verloren oorlog. Koffie werd in Napels echter als levensbehoefte gezien in plaats van als luxe. Daarom maakten veel welvarende mensen er een gewoonte van om de minder bedeelden in de maatschappij ook een kop koffie te schenken. Volgens sommige bronnen is het concept uitgestelde koffie zelfs al meer dan 100 jaar oud.
 

Uitgestelde koffie een hit?

Hoewel het in Napels nog steeds een gewoonte zou zijn, zijn er volgens bronnen ook café-eigenaren die beweren dat er al 15 jaar geen uitgestelde koffie meer besteld is. De economische crisis kon wel eens de reden zijn dat uitgestelde koffie nieuw leven ingeblazen is. Café-eigenaren in Oekraïne, Rusland en Bulgarije hebben de afgelopen jaren al initiatieven voor uitgestelde koffie genomen, en ook Nederland is aan de beurt gekomen. Volgens een café-eigenaar in Wijk bij Duurstede waren er eind 2013 bij hem al bijna 30 kopjes uitgestelde koffie betaald. Jammer is dat er op dat moment nog niemand naar gevraagd had... Anderen denken dan ook dat café-eigenaren met dit concept starten om extra omzet te genereren.
 

Uitgestelde koffie bij Koffie Thee Plaza

Hoewel het concept van uitgestelde koffie oorspronkelijk in koffieshops wordt uitgevoerd, is het ook mogelijk om via Koffie Thee Plaza een soort uitgestelde koffie te bestellen. Bestel een product extra en maak hier iemand uit uw omgeving blij mee. U kent vast wel mensen die goed een kopje koffie zouden kunnen gebruiken...

Premium koffie & thee
Snelle levering Hoge kwaliteit Totaalassortiment online
Laatste nieuws
Koffie is een populair artikel in kerstpakketten 28-10-2018 Koffie is ook dit jaar weer veelvuldig ingekocht bij de groothandels voor het maken van mooie en goe... > Bekijk al het nieuws
Copyright © 2020 - KoffieTheePlaza.nl | Juridisch | Sitemap