Voor al uw koffie & thee benodigdheden!
Geplaatst op 30-01-2014

Geen uitdroging door koffie

Koffie is weer eens positief in het nieuws verschenen. Veel mensen denken dat het drinken van (veel) koffie tot uitdroging leidt en dus eigenlijk niet zo goed voor ons is. Niets blijkt minder waar te zijn.

Onderzoekers aan de Britse University of Birmingham deden een studie naar het effect van koffie op de vochtbalans van ons lichaam. Het doel van de studie was om vast te stellen of het regelmatig drinken van koffie slecht is voor onze vochtbalans. Dit bleek niet zo te zijn.

Mythe

De algemene gedachte over cafeïnehoudende dranken is dat deze kunnen leiden tot uitdroging. Deze mythe is tot leven gekomen door een studie uit 1928 waarin de directe effecten van cafeïne op het lichaamsvocht onderzocht werden door middel van cafeïnepillen. Cafeïnepillen zijn echter niet te vergelijken met de consumptie van koffie.

De studie

De consumptie van zwarte koffie werd vergeleken met de consumptie van gelijke hoeveelheden water. De effecten hiervan op de vochtbalans en de vochthuishouding werden gemeten.

Opzet

Vijftig mannen die regelmatig koffie drinken deden mee aan het onderzoek. Vrouwen werden uitgesloten vanwege schommelingen in hun vochtbalans door de menstruele cyclus. De helft van de deelnemende mannen dronk drie dagen lang vier kopjes koffie per dag, terwijl de andere helft evenveel water dronk. Na tien dagen ruilden de deelnemers om voor nog eens drie dagen.

Analyse

De onderzoekers analyseerden onder andere het lichaamsgewicht, de hoeveelheid lichaamsvocht, het bloed en de urine van de deelnemers. Zij vonden geen verschillen in de vochtbalans tussen koffieconsumptie en waterconsumptie.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van koffie net zo veel invloed heeft op de vochtbalans dan het drinken van water. Met andere woorden, het drinken van vier kopjes koffie per dag heeft net zo veel effect op de vochtbalans als het drinken van vier even grote glazen water.

Kortom

De onderzoekers vinden dan ook dat adviezen over koffie en uitdroging moeten worden bijgesteld. U kunt dus gewoon doorgaan met het bestellen van koffie en u hoeft zich geen zorgen te maken over uitdroging. Dus: don't worry, drink coffee!

 

Premium koffie & thee
Snelle levering Hoge kwaliteit Totaalassortiment online
Laatste nieuws
Koffie is een populair artikel in kerstpakketten 28-10-2018 Koffie is ook dit jaar weer veelvuldig ingekocht bij de groothandels voor het maken van mooie en goe... > Bekijk al het nieuws
Copyright © 2020 - KoffieTheePlaza.nl | Juridisch | Sitemap