Voor al uw koffie & thee benodigdheden!
Geplaatst op 27-02-2014

Explosieve stijging koffieprijs door extreme droogte Brazilië

Brazilië staat gewoonlijk bekend om haar (tropisch) regenwoud, maar op dit moment wordt het land geteisterd door extreme droogte. Het is de ergste droogte sinds decennia en de koffieregio van Brazilië is erdoor geraakt. De extreme droogte kan leiden tot een tekort aan koffiebonen en verhoogde prijzen voor steeds meer consumenten.

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer 40% van de wereldwijde koffiehoeveelheid. Door de droogte gaat zo'n 30% van de koffieoogst van dit seizoen verloren. Hierdoor is er dus minder koffie en stijgt de prijs van koffie explosief. De prijs van koffie is al met bijna 60% gestegen sinds het begin van dit jaar.
 

Een kwestie van vraag en aanbod

De prijsstijging lijkt een kwestie te zijn van vraag en aanbod. Het aanbod van koffie is vanwege de droogte in Brazilië flink gedaald terwijl de koffieconsumptie gelijk blijft en zelfs stijgt. Per jaar wordt er wereldwijd 2% meer koffie geconsumeerd. Als de vraag groeit, en het aanbod minder wordt, dan stijgt de prijs.
 

Prijs voor de consument

De prijsstijgingen zijn op dit moment slechts zichtbaar voor de koffieproducenten en -handelaren. Maar het is mogelijk dat ook de gewone consument, zoals u en ik, deze prijsstijging gaan meemaken wanneer we ons pakje koffie in de supermarkt afrekenen. Dit gaat nog wel even duren omdat koffiebranders de koffiebonen meestal enkele maanden vooruit kopen. Grote bedrijven hebben zelfs al genoeg bonen voor het hele jaar 2014 ingekocht.  Het is nog onbekend of wij iets van de prijs gaan merken omdat het ook mogelijk is dat de koffiebedrijven de duurdere prijs niet doorberekenen aan de consument maar aan hun aandeelhouders die dan een lagere winst krijgen.
 

Ook suiker de dupe

Brazilië is niet alleen 's werelds grootste koffieproducent, ze produceren ook de meeste suiker wereldwijd! Door de extreme droogte wordt ook nog eens de suikeroogst verstoord! Bedrijven kopen suiker op z'n hoogst 2 maanden van te voren in. Het is dus goed mogelijk dat we deze prijsverhoging eerder gaan voelen.

Slecht nieuws dus voor koffiedrinkers. Én de koffie wordt duurder, én de suikerprijs stijgt. Misschien de koffie zonder suiker drinken, en hopen dat er niks met de prijs van melk gebeurt... Hier op KoffieTheePlaza.nl zijn we echter nog steeds voordelig. U kunt uw koffie dus gewoon voor een goede prijs online blijven bestellen bij ons.

Premium koffie & thee
Snelle levering Hoge kwaliteit Totaalassortiment online
Laatste nieuws
Koffie is een populair artikel in kerstpakketten 28-10-2018 Koffie is ook dit jaar weer veelvuldig ingekocht bij de groothandels voor het maken van mooie en goe... > Bekijk al het nieuws
Copyright © 2020 - KoffieTheePlaza.nl | Juridisch | Sitemap